Programma van eisen

Wil je ervaren waar je met een team toe in staat bent? Design, creatief, maken, ondernemen, sportief, teamwork en lef zijn de woorden die hierbij horen. Welkom bij Battle of the Boats. In deze competitie gaat jullie team in een week samen een boot bouwen, waarmee je gaat varen en strijden om de winst. Je wordt daarbij gesponsord door bedrijven en de stad Culemborg. Wie zullen er met de eer strijken om als eerste de gigantische wisseltrofee mee naar hun school te nemen?

Ga jij de uitdaging aan!?

Beoordelingscriteria van de Battle of the Boats-jury

De boten varen een parcours van enkele honderden meters van start tot finish. Daarbij moet tenminste één draai worden gemaakt. Jullie boot moet uiteindelijk de snelste zijn natuurlijk. Maar je kunt ook op andere manieren punten verdienen. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën!!! Kijk verderop in dit document ook naar de tips en voorwaarden hoe je deze criteria kunt bereiken!

 • Snelheid
 • Duurzaamheid (materiaalkeuze / gerecycled of recyclebaar)
 • Creativiteit en originaliteit

Voorwaarden voor de race

De belangrijkste voorwaarde is dat je vaartuig moet blijven drijven met vier mensen aan boord. Niet meer, niet minder.  De mensen die varen, komen uit het team dat het vaartuig heeft gebouwd. Het vaartuig moet door het team zelf zijn gebouwd. Je vaartuig wordt met spierkracht en/of windkracht aangedreven. Peddels of andere vormen van voorstuwing moeten door het team zelf worden geregeld of gebouwd.

Wat noemen wij een boot?

Voor de Battle of the Boats wordt het begrip ‘boot’ ruim uitgelegd. Alles tussen een simpel vlot en op werf geproduceerd jacht is denkbaar.

Kies iets dat meer vraagt dan kunststof vaten onder een pallet binden. Maar het moet wel haalbaar zijn om te bouwen in een week natuurlijk! Vooral het talent van de groep, jullie creativiteit en fantasie, gecombineerd met techniek en slimme samenwerking met je sponsorbedrijf, daar gaat het om!

Afmetingen van je vaartuig

 • Lengte van het vaartuig max. 4 meter;
 • Breedte van het vaartuig max. 2,5 meter;
 • Het vaartuig mag niet dieper steken dan 0,75 meter anders loop je vast

Voorwaarden materiaal:

Duurzaamheid is belangrijk dus is het niet toegestaan om verkruimelbare kunststoffen te gebruiken zoals: piepschuim (Tempex) en/of PUR-schuim (PolyUrethaan). Zorg er alsjeblieft voor dat alles wat op en aan het vaartuig is gemonteerd, ook goed vastzit. We willen voorkomen dat (onder)delen wegwaaien/wegdrijven. Daar belasten we de natuur mee.

Verder is voor drijvende delen/drijvers de keuze voor materiaal vrij. Dit kan in samenwerking met het sponsorbedrijf waar je bouwt worden bepaald; Opbouw/versiering/tuigage materiaalkeuze is vrij; Versieringen (vlaggen/wimpels) mogen niet verder dan 50 cm rondom het vaartuig uitsteken.
Voorbeeld: als er gekozen wordt voor 2e hands oude drijvers, dan dient wel een opbouw gemaakt te worden van eigen materiaal.

Wil je werken vanuit een standaard:
– Gebruik hout/plaatmateriaal
– Verbind met latten/spanten
– zie voorbeeld hieronder en pdf ’Standaardbasis – dubbelromp’

 

Inspiratie:

 

Bouwtips:

 • Zorg dat het vaartuig makkelijk te verplaatsen is naar de wedstrijdlocatie à je kunt bijv. kleine wielen monteren onder de boot, het is niet erg als deze onder water komen.
 • Bereid je zo veel mogelijk voor met je team en maak eerste tekeningen en schaalmodellen.
 • Als je tijd hebt, maak dan een grof prototype en/of test diverse onderdelen.
 • Met houten plaatmateriaal en goede kit kun je veel doen in korte tijd
 • Bedenk dat naast snelheid ook behendigheid (controleerbaarheid/stuurbaarheid van het vaartuig) erg belangrijk kan zijn